Wat is Samen aan Zet?
Samen aan zet is zowel een samenwerkingsvorm als een werkwijze. Daarbij zijn mensen met gestapelde problemen in gelijkwaardigheid met professionals en hun eigen netwerk aan de slag om de meest passende oplossingen voor hun kwesties te vinden. Samen aan Zet is aantrekkelijk vanwege de efficiëntie, effectiviteit, gelijkwaardigheid en menselijkheid.
Hoe is Samen aan Zet ontstaan?
In Harderwijk lag de vraag op tafel: hoe stellen we bij mensen met gestapelde problemen een gezamenlijk plan op samen met betreffende inwoner en direct betrokkenen? Daaruit is de werkwijze Samen aan Zet ontstaan in opdracht van Gemeente Harderwijk. Op basis van de ervaringen in Harderwijk is een algemeen toepasbare werkwijze ontwikkeld door Wageningen University and Research (WUR) en Kringwijs.
Samenwerking in de praktijk en werkwijze
Een groep professionals uit diverse disciplines vormt de Tafel Samen aan Zet (bijvoorbeeld: welzijn, thuiszorg, GGZ, cliëntondersteuning, maatschappelijk dienstverlening, ouderenzorg, volwassenenzorg, werk en inkomen, toegang jeugd, mantelzorg ondersteuning, wijkverpleging, buurtbemiddeling, GGD, woningcorporatie, politie). De Tafel komt op gezette tijden bijeen om situaties te bespreken, op basis van de korte triage wordt een regievoerder gekozen. De regievoerder roept op enig moment een multidisciplinair overleg plus bijeen, zowel professionals als de cliënt en zijn netwerk nemen deel aan deze bespreking. Vanaf hier kunnen regievoerder, cliënt en andere betrokkenen werken op basis van het persoonlijke plan.
Recht op eigen plan
Bij de visie van Samen aan Zet is het belangrijk dat de planvorming een centrale plaats heeft. Het recht op het maken van een plan is opgenomen in de Jeugdwet, binnen de WMO en de Wet verplichte GGZ, een breed recht waardoor mensen hun eigenaarschap over de oplossingen behouden.
Belangrijke morele uitgangspunten
Samen aan Zet is vanuit een mensbeeld ontwikkeld waarin het gaat om de hele mens, eigenaarschap en gelijkwaardigheid. In de werkwijze wordt de visie doorlopend reflectief bevraagd:
- Handelen wij vanuit de principes van Positieve Gezondheid? (mensbeeld)
- Handelen wij vanuit plannen van de mensen zelf (regie, besluitvorming, gelijkwaardigheid, vergroten van kringen mét eigen netwerk)?
- Handelen wij volgens het Moreel Beraad? (weging)